Nyheter

Siste frist for gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 eller senere

  • Publisert i Nyheter
  • Sist redigert mandag, 30 november -0001 01:00

Desember 2018 er siste mulighet for å starte gratis HPV-vaksinasjon mot livmorhalskreft. Vaksinen anbefales til unge kvinner fordi den forebygger livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft.
HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, oftest i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til utvikling av kreft, hvor livmorhalskreft er vanligst.
Hvert år får om lag 350 kvinner i Norge livmorhalskreft og 60-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.
Tilbudet om gratis HPV-vaksine til unge kvinner er midlertidig og består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder. Siste mulighet for å starte vaksinasjon er desember 2018. De som har startet innen denne fristen kan bruke første halvdel av 2019 på å fullføre vaksinering og den siste av de tre dosene må være tatt innen utgangen av juni 2019.

Ta kontakt for avtale: Nesna helsestasjon 75 06 72 20/414 02 889.

Mer informasjon om HPV og HPV-vaksine:
Folkehelseinstituttets nettside: www.fhi.no/hpv

Les mer

Strandvegen 18A-D selges

  • Publisert i Nyheter
  • Sist redigert søndag, 11 november 2018 00:05

Strandveien 18 A-D er en hel firemannsbolig som ligger sentralt og sjønært på Nesna, ikke langt unna dagligvarebutikk, kafé m.m. Kort vei også til barehage, barne- og ungdomsskole og høgskole. 

Les mer

Har du husket å registrere brønnen din?

  • Publisert i Nyheter
  • Sist redigert mandag, 30 november -0001 01:00

Hvis du deler brønn med en eller flere skal den registreres.
Alle vannforsyningssystem skal være registrert hos Mattilsynet. Dette gjelder både større vannforsyningssystem, og de som er veldig små. Alle som produserer under 10 m3 drikkevann i døgnet kan benytte et forenklet registreringsskjema. Eksempler på vannforsyningssystem som kan benytte det forenklede skjemaet kan være en brønn som forsyner 15 hytter, eller en brønn som forsyner to boliger med drikkevann. Mer informasjon, og lenke til registreringsskjemaet, finnes på mattilsynet.no.

Registreringen kan gjøres enkelt fra mobiltelefonen.
Registreringen er gratis, og Mattilsynet har utviklet et enkelt mobiltilpasset skjema for registrering av små vannforsyningssystem. I skjemaet registrerer du vannforsyningssystemets plassering ved å markere stedet i et kart, og det er kun noen få tilleggsspørsmål som skal besvares.

Mange fordeler med å registrere vannforsyningssystemet:
Kommunen får tilgang til den registrerte informasjonen fra Mattilsynet. Når kommunen har oversikt over den geografiske plasseringen til de ulike vannforsyningssystemene, kan vi bruke denne informasjonen i vårt arbeid. En slik oversikt kan være uunnværlig når kommunen legger planer for bruken av arealene rundt brønnen og brønnområdet. Det er for eksempel viktig at kommunen vet om det er et vannforsyningssystem i nærheten når det skal gis tillatelse til plassering av en kloakk-kum. Oversikten gjør det mulig for oss å vurdere hensyn til drikkevannskildene på et tidlig tidspunkt.

Drikkevannet skal være trygt – også fra små vannforsyningssystem.
I januar 2017 kom en ny drikkevannsforskrift, som satte tydeligere krav til trygt drikkevann også fra små vannforsyningssystem. Kravet om at alle vannforsyningssystemer skal være registrert står i drikkevannsforskriften § 17. En presis definisjon av hva et vannforsyningssystem er kan du lese i drikkevannsforskriften § 3, bokstav k. Informasjon til de minste vannforsyningssystemene gir nyttig informasjon som er spesielt beregnet for små vannforsyningssystem.

Har du spørsmål til registreringen? Ta kontakt med Mattilsynets sentralbord på 22 40 00 00, og spør om å få snakke med din lokale avdeling.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

  • Publisert i Nyheter
  • Sist redigert mandag, 30 november -0001 01:00

Hver mandag i skoleåret er helsestasjonen åpen mellom kl 17.00 og 19.00. Tilbudet er både til gutter og jenter i alderen 13–25 år.
Tilbudet er gratis, det er ingen timebestilling og de som jobber der har taushetsplikt.
Du kan snakke om kjærlighet, seksualitet, prevensjon, seksuelt overførbare sykdommer, problemer i hverdagen, rus, spiseforstyrrelser, uønsket graviditet, abort og mye annet.

Du møter både helsesøster og lege.
Har du problemer som vi ikke kan hjelpe deg med der og da, vil du få hjelp videre i systemet.
 
Kontaktinformasjon:Telefon 75 06 72 20/414 02 889.
 
Oppstart er mandag 1. oktober, og det er stengt 8. oktober i høstferien. Deretter åpent hver mandag.

Les mer

Refleksdagen 18. oktober 2018

  • Publisert i Nyheter
  • Sist redigert mandag, 03 september 2018 22:09

Hvert år markeres refleksdagen den tredje torsdag i oktober. Alle i Nordland kan å delta på årets refleksdag, som er 18. oktober.

Les mer
Abbonér på denne nyhetsmatingen

Logg inn

Translate
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu
noafsqamarhyazeubebsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltmkmgmsmlmtmimrmnmynepsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu